Чествания

ЮНЕСКО стана на 72 години

Преди 72 години, на 16 ноември 1945 се създава организация към ООН за образование, наука и култура, ЮНЕСКО (на английски: United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO).

Тя е призвана да насърчава сътрудничеството между нациите в областта на образованието, науката, културата и комуникациите. Чрез такива кооперативни усилия, ЮНЕСКО се надява да насърчи универсалното зачитане на справедливостта, законите, човешките права и основните свободи.

Мотото на организацията гласи, че „мирът е създаден, не за да се нарушава, а за да подпомага интелектуалната и нравствената солидарност на човечеството“. Целта на организацията е да изгради мира в умовете на хората чрез образованието, науката, културата и комуникациите.

Организацията има 193 държави-членки. България се присъединява към ЮНЕСКО на 17 май 1956 г. През 2007 г. страната стана член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО. Горди сме, че осем години Генерален секретар на ЮНЕСКО бе г-жа Ирина Бокова.

Запазена марка на ЮНЕСКО е грижата за опазване на световното материално и нематериално наследство. Искрено се надяваме, че организацията, начело с новия си Генерален секретар – г-жа Одри Азуле ще продължи да популяризира и защитава материалното и нематериално историческо и културно наследство и ще предава на поколенията след нас достиженията на човешката мисъл и традиции.

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!

Оставете отговор