Скално светилище "Беглик Таш"

Скалното светилище „Беглик Таш“ се намира в резервата „Ропотамо“ на около 7 км северно от гр. Приморско.

Открито е в края на XIXв. от братя Шкорпилови, но десетилетия наред е останало настрана от научния интерес.

След първите проучвания и разкопки, започнали през 2003г., става интересен туристически обект.

Живописните съчетания на скали с различни форми, някои от които дообработени от човешка ръка, дават основание за различни интерпретации на техните функции във времето. Изглежда вероятно, че още през ранно желязната епоха – IX-VI  в. пр. н.е. – тук са се извършвали астрономически наблюдения и различни религиозни ритуали. Интерес представлява скалният елемент „Апостол Таш“, разположен в центъра на светилището.

Беглик Таш

През отвора, оформен допълнително в основата на голяма скала, лъчите на слънцето проникват само при изгрев и при залез в дните на лятното слънцестоене. Друго интересно образование е така наречено „Къщата на жреца“, което представлява естествен рупор, от който може да бъде озвучена голямата поляна с площ около 4 декара и половина, разположена пред светилището. Отделни изсичания в скалите могат да бъдат свързани със стройтелна дейност по времето, когато това място е било обитавано. Археологическите сондажи дават основание да приемем, че в района е имало постоянен живот в средата на I-во хиледолетие пр. н.е. и през късната античност. Тогава в края на скалния венец са съществували няколко къщи.

През последните години обектът е масово посещаван от туристи. Един от факторите за неговата известност са хипотезите за наличие на необясними явления и разностранно природно въздействие върху човека.

По инициатива и със средствата на община Приморско до обекта има път, проходим за МПС и организирано екскурзоводско обслужване. В непосредствена близост до него се намират няколко долмена и други интересни мегалитни паметници.

Снимки